
Много хора ще си кажат: „Чакай мислех, че консервираните храни не са здравословни.“ , но те всъщност са здравословни. Консервираните плодове, зеленчуци, боб, месо и риба са нискокалорични храни, богати на хранителни вещества.
Проведени проучвания показват, че честите потребители на консервирани храни консумират по-богати на хранителни вещества храни и имат повишен прием на седемнадесет основни хранителни вещества в сравнение с рядко консумиращите консервирани храни. Например бобовите култури, доматите и рибата тон са отличен източник на фибри, протеини и омега-3 мастни киселини дори след консервиране. Процесът на термична обработка унищожава някои витамини, като витамин C, но също така може да увеличи биодостъпността на други вещества.
Не само хранителните ползи правят консервираните храни достойни за закупуване. Те играят ключова роля в борбата с глада и недохранването. В региони без достъп до разнообразна и свежа храна, те осигуряват постоянен и стабилен източник на основни хранителни вещества. Това ги прави особено важни за социално уязвими групи, бедни домакинства и бедствени ситуации.
Ами натрият?
Ако се притеснявате за нивото на натрий в консервираните храни, можете да отцедите и изплакнете храната преди употреба. Консервирани продукти като боб, зеленчуци и меса, като пилешко или риба тон, могат да се отцедят и изплакнат в гевгир и могат да намалят натрия с 36 – 41%.
Знаете ли, че 40% от натрия, който консумираме ежедневно, идва от десет вида храни, а консервираните плодове и зеленчуци не са сред тях? Десетте най-големи хранителни източника на натрий, консумирани от повечето хора, са хляб, пица, сандвичи, колбаси и сушени меса, такос и буритос, супа, пилешко месо, сирене, яйца, както и солени неща като чипс, крекери, снаксове и пуканки.
Има множество разновидности при избора на консервирани храни, включително с ниско съдържание на натрий, с намалено съдържание на натрий или без добавена сол. Не забравяйте да прочетете етикета, когато решавате кое е подходящо ниво на натрий за вас. Етикетът с хранителната информация ще ви помогне да направите по-здравословен избор при избора на храни с ниско съдържание на натрий.
Ето 10 от любимите ни здравословни консервирани храни и няколко идеи как да ги използвате в ежедневното си хранене :
- Бял боб - той е пълен с хранителни вещества и има мек вкус, който може да се използва за редица рецепти. Порция бял боб от 1/2 чаша предлага 6 грама протеин, 7 грама фибри и 6% от препоръчителния дневен прием както за калций, така и за желязо.
Всички обичаме да ядем белия боб като познатата ни боб чорба, но можем да експериментираме, превръщайки го в кремообразен дип за зеленчуци и питки, като намазка за препечен хляб с авокадо или за ароматно чили с бял боб.
- Нахут - той има уникален вкус, който може да се използва вместо ястия с пилешко месо или риба тон. 1/2 чаша нахут съдържа цели 10 грама протеин, 5 грама фибри и 8% от препоръчителния дневен прием на желязо и калций.
Нахутът е чудесен за използване в протеинови топчета, сандвичи намазани с хумус от нахут, салата и разбира се познатата ни яхния от нахут. А печеният нахут поръсем с различни подправки е чудесна междинна закуска или гарнитура за салати.
- Леща - макар традиционно да се предлага в суха форма, сега е доста лесно да се намери и консервирана леща. В порция от 1/4 чаша леща можете да получите 8 грама протеин, 9 грама фибри и 15% от препоръчителния дневен прием за желязо.
Освен традиционната българска рецепта за леща, може да се приготви на фалафели от леща, здравословен хляб от леща или като гарнитура към различни видове меса.
- Грах - той е чудесен растителен протеин, особено ако децата ви не обичат боб или леща. В 2/3 чаша зелен грах ще намерите 5 грама протеин, 4 грама фибри, 15% от препоръчителния дневен прием на витамин C и малко витамин А и желязо.
Добавете грах към студени салати и вегетариански пасти с къри. Той е подходящ за домашно приготвени вегетариански бургери и пържен ориз. Можете да го добавите дори към смутита или като гарнитура под формата на пюре. И не на последно място да го приготвите като познатата яхния от леща.
- Царевица - консервираната царевица е удобен и вкусен вариант, който може да се използва по много различни начини. 1/2 чаша порция царевица осигурява 2 грама фибри и протеини, както и малко витамин C и желязо.
С консервираната царевица можете да направите сладка кремообразна паста от царевица, царевична супа или такос с тиквички и царевица. Тя е и чудесна гарнитура към почти всяко основно ястие.
- Плодове - много консервирани плодове са пълни с гъст сироп или имат добавена захар. Прочетете списъците със съставки, за да изберете по-здравословни, консервирани във вода.
Консервираните плодове, като праскови, круши, ананас са лесни и питателни гарнитури към почти всяко ястие. Освен това, те са лесна добавка за смутита, за гарниране на овесени ядки, палачинки и гофрети.
- Консервирани домати -разнообразие от задушени, нарязани на кубчета, смачкани, обелени и пасирани домати под ръка е полезно, когато планирате готвене. Освен това, доматите са богати на витамини A, C и E, желязо, калий и мед. Те са и чудесен източник на антиоксиданта ликопен.
Консервираните домати са чудесни за приготвяне на домашен доматен сос за паста, кремообразна доматена супа в бавен котлон или веган чили.
Консервираните храни отдавна са част от всекидневието ни, като присъстват на почти всяка трапеза и в почти всяка кухня. В онлайн супермаркет Оги Маркет ще откриете разнообразие от консервирани храни, като плодове, зеленчуци, боб, месо и риба, които могат да се сервират поотделно или да се комбинират в ястия като супи, яхнии, гювечи, месни ястия и печени десерти. И макар че обичаме да редуваме пресни храни колкото е възможно повече, здравословните консервирани храни са също толкова чудесен избор!
Остави коментар