Всички знаем, че ядките влияят позитивно на здравето и умствените способности на човека. Те са богати на полезни мазнини, протеини, витамини и минерали, които могат да подобрят функционирането на сърцето, кожата, косата, очите и мозъка. 

Ползите от ядките са многобройни, но също така те трябва да се консумират с мярка и внимание, за да не навредят на здравето ни, напомнят специалистите от ОГИ Маркет. В тази статия ще ви представим едни от най-добрите начини за консумация на ядки.


Избирайте сурови и необработени ядки

В суров вид ядките запазват повече от своята хранителна стойност и антиоксидантна сила. Обелените и опакованите ядки бързо се окисляват и често имат вкус на горчиво масло.


Избягвайте солените, захаросаните, печените или опушените ядки

Обработени по този начин те съдържат повече калории, натрий, захар и химически добавки, които могат да навредят на здравето ви.


Комбинирайте ядките с други здравословни храни

Плодовете, зеленчуците, царевицата, овесените ядки или млякото са чудесно допълнение към ядките. Тази комбинация ще ви помогне да получите разнообразие от хранителни вещества и да се почувствате сити.


Ограничавайте количеството ядки, които консумирате на ден

Експертите препоръчват да не се превишават 20-30 грама ядки на ден, което е равно на около шепа или 20 бадема. Ако прекалите с ядките, може да увеличите приема на калории и мазнини и това да доведе до наднормено тегло или други здравословни проблеми.


Разнообразявайте видовете ядки, които консумирате

Различните видове ядки имат различен химически състав и съответно различни ползи за здравето. Орехите например са богати на Омега-3 мастни киселини, които подпомагат здравето на сърцето и мозъка; бадемите са източник на витамин Е, който е антиоксидант и защитава клетките; бразилските орехи са най-богатият източник на селен, който е важен за имунната система и щитовидната жлеза; а макадамията има най-високото съдържание на мононенаситени мастни киселини, които са добри за здравето на сърцето.


Внимавайте за калориите

Ако имате проблеми с теглото, добре е да знаете, че някои видове ядки имат много повече калории от други. Най-много калории има макадамията - 718 на 100 грама; следвана от пекана - 691; кедровите ядки - 629; слънчогледовите семки - 613 и сусама - 573. Най-малко калории имат шам-фъстъка - 557 калории на 100 грама, следван от кашуто - 553; тиквените семки - 578; бадемите - 578 и фъстъците - 567 калории.


Избягвайте при алергия

Въпреки многобройните ползи от ядките, има хора, които са алергични към тях и за които консумацията им не е препоръчителна. Оказва се, че алергията към ядки е един от най-честите видове хранителни алергии, които могат да предизвикат сериозни и дори животозастрашаващи реакции. 

Тя се дължи на имунната система, която погрешно разпознава ядките като вредни вещества и произвежда антитела, наречени IgE, за да ги борят. При повторно излагане на ядките, тези антитела се свързват с алергените и предизвикват освобождаването на химикали, като хистамин, които причиняват различни симптоми като обриви, подуване, коремна болка, гадене и дори шок.

Най-добрият начин да предотвратите алергична реакция към ядки е да избягвате храните, които съдържат ядки или следи от тях. Това изисква внимателно четене на етикетите на храните и запитване за съставките при консумация на готова храна. Ако сте диагностицирани с алергия към ядки, трябва да носите със себе си автоинжектор с адреналин и да информирате околните за вашето състояние. Ако получите алергична реакция след консумация на ядки, трябва да потърсите медицинска помощ веднага.