Възприемането на вегански начин на живот не означава само премахване на животински продукти, а и съставяне на добре балансирана и богата на хранителни вещества диета, която отговаря на нуждите на тялото ви. 

Специалистите от Оги Маркет знаят, че добре обмисленото веган меню включва разнообразие от растителни съставки, които осигуряват основни нутриенти за цялостното здраве на организма. Нека да видим кои са най-важните сред тях.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са фундамент на всяка балансирана веганска диета, предлагащ набор от сложни въглехидрати, фибри и различни основни хранителни вещества. Включете към менюто си зърнени храни като киноа, кафяв ориз, ечемик, овес и пълнозърнеста пшеница, за да се радвате на продължителни потоци от енергия и отлично храносмилане.

Бобови растения

Богати на протеини, фибри, витамини и минерали, бобовите растения са от ключово значение за всяко веганското меню. Фасулът, лещата, нахутът и грахът са универсални и могат да се използват в салати, яхнии, къри и други. Бобовите растения не само допринасят за приема на протеини, но също така предлагат ценни хранителни вещества като желязо и цинк.

Цветни зеленчуци

Включете микс от листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци, цветни чушки, моркови, домати и други сезонни продукти в ежедневните си ястия. Те осигуряват витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, необходими за цялостното ни благосъстояние.

Пресни плодове

Плодовете са отличен десерт, пълен с витамини, антиоксиданти и естествени захари. Включете любимите си видове в хранителния си режим, като това могат да са горски плодове, цитруси, ябълки, банани и други популярни опции. Плодът добавя сладост и допринася за ежедневния прием на основни витамини.

Ядки и семена

Ядките и семената са отлични източници на здравословни мазнини, протеини и различни микроелементи. Бадеми, орехи, семена от чиа, ленени семена и конопени семена са предпочитан избор сред практикуващите веган начина на живот. Поръсете ги върху салати, овесени ядки или ги включете в смутита за допълнителен енергиен тласък.

Растителни протеини

Докато бобовите растения осигуряват значителна част от вашата доза протеини, включването на други източници като тофу, темпе и сайтан внася разнообразие и пълнота към вашите ястия. Тези протеини са не само богати на аминокиселини, но и предлагат алтернатива на традиционните животински вариации.

Здравословни мазнини

Включете източници на здравословни мазнини във вашето веганско меню като авокадо, маслини и растителни масла, например зехтин и кокосово масло. Те са необходими за усвояването на хранителните вещества, здравето на мозъка и осъществяването на цялостните телесни функции.

Обогатени храни

Някои хранителни вещества като витамин В12, желязо и калций може да са по-малко присъстващи в традиционната веганска диета. Помислете за включване на обогатени храни като алтернативи на растително мляко и хранителна мая, за да сте сигурни, че покривате изцяло вашите хранителни нужди.

Естествени подправки

Изберете естествени овкусители, за да подобрите качеството, без да компрометирате хранителната стойност. Използвайте билки, подправки, чесън и лук, за да обогатите ястията си. Горчица, хумус и гуакамоле са отлични алтернативи на традиционните сосове и дресинги.

Хидратация

Водата е основен компонент на всяка добре балансирана диета, включително и на веганската. Билковите чайове и смесената вода с плодове са ароматни алтернативи, които също допринасят за общия прием на течности и запазването на хидратирано състояние.