Сушито със своите деликатни вкусове и изкусна презентация се превърна в кулинарна сензация по целия свят. И докато вечерята в ресторант е приятно изживяване сама по себе си, има нещо уникално удовлетворяващо в това да си приготвите собствено суши у дома. 

Затова и специалистите от Оги Маркет решиха да ви помогнат в овладяването на тънкостите около домашното приготвяне на различни рибни специалитети, в частност тези на сушито. Нека заедно разгледаме техниките, съставките и възможностите за творчество, които идват с овладяването на това древно кулинарно изкуство от комфорта на вашата кухня.

Фундаментът: събиране на инструменти и съставки

Преди да се потопите в света на домашно приготвеното суши, важно е да съберете необходимите инструменти и съставки. Инвестирайте в бамбукова подложка за навиване на суши, остри ножове и висококачествени нори (листове с водорасли). Звездата на шоуто, оризът за суши, трябва да е късозърнест и добре подправен със смес от оризов оцет, захар и сол.

Усъвършенстване на ориза за суши: важна крачка към съвършенството

Основата на всяко страхотно суши се крие в ориза. Изплакнете го обилно, за да отстраните излишното нишесте, след което го сварете до съвършенство. След като е готово, внимателно добавете подправената оцетна смес, докато оризът е все още топъл. Постигането на идеалната текстура и вкус е изкуство, така че отделете време и се отдайте изцяло на процеса.

Избор на вашата риба и съставки: свежестта е ключова

Когато правите суши у дома, изберете прясна, висококачествена риба. Сьомгата, рибата тон и жълтата опашка са популярен избор, но не се колебайте да разгледате и други опции като скариди, раци или дори тофу за вегетариански привкус. Освен това, пригответе допълнителни компоненти като авокадо, краставица и маринован джинджифил, за да добавите текстура и вкус към вашите суши рула.

Овладяване на изкуството на навиване на суши: техники и съвети

Емблематичното суши руло или маки е поле за творчество. Започнете, като поставите лист нори върху бамбуковата постелка с лъскавата страна надолу. Намокрете ръцете си, за да предотвратите залепването на ориза и разпределете равномерен слой ориз за суши върху нори, оставяйки малка граница в горната част. Подредете избраните от вас съставки по долния ръб и след това използвайте бамбуковата подложка, за да навиете стегнато в цилиндър. Експериментирайте с различни техники, за да създадете класически хосомаки (тънки рула), урамаки (обърнати отвътре навън) и дори темаки (ръчни рула). 

Нарязване и презентация: превръщане на суши рулата в неустоимо изживяване за сетивата

След като вашето суши руло е готово, е време за голямото представяне. Използвайте остър, влажен нож, за да го нарежете на парчета с размер на хапка. За да постигнете чисти разрези, потопете ножа във вода между всеки резен. Подредете сушито в чиния и помислете за гарниране с уасаби, соев сос и маринован джинджифил за пълно изживяване.

Бонус: пробвайте нигири и сашими

Нигири и сашими са любопитни и по-непознати суши вариации, които добавят дълбочина към домашния ви репертоар на консумация. Нигири се състои от купчини ориз за суши с размер на хапка, покрити с резен прясна риба или други съставки. Сашимито, от друга страна, е тънко нарязана сурова риба, сервирана без ориз.