Всички сме изпитвали разочарованието да отворим хладилника и да открием, че продуктите ни вече не са годни за консумация. Правилното съхранение на храната не само удължава годността ѝ, а и ни помага да спестим пари и да намалим хранителните отпадъци. В тази статия сме събрали някои лесни, но ефективни съвети, които да ви помогнат да съхранявате правилно различните видове продукти у дома.

1. Плодове и зеленчуци - не всички обичат студа

Не е тайна, че свежите плодове и зеленчуци са чувствителни към начина, по който се съхраняват. Ето няколко насоки:

- Доматите, бананите, авокадото и прасковите се съхраняват най-добре извън хладилник, тъй като студът спира процеса на узряване и разваля вкуса им.

- Морковите, броколито и марулята обичат по-хладна среда - съхранявайте ги в отделението за зеленчуци, в хартиени, дишащи торбички.

- Картофите и лукът се държат на тъмно и сухо място, но далеч един от друг, тъй като се влияят взаимно и се развалят по-бързо.

2. Месо и риба - безопасността на първо място

Свежото месо и риба изискват особено внимание:

- Винаги ги съхранявайте в най-студената част на хладилника – обикновено това е най-долният рафт.

- Използвайте херметически затворени съдове, за да избегнете разпространение на миризми и бактерии.

- Ако няма да се използват в рамките на 1–2 дни, по-добре ги замразете – така запазват качествата си за по-дълго.

3. Млечни продукти - обичат постоянна температура

Прясното мляко, сиренето и киселото мляко са чувствителни към температурни колебания:

- Съхранявайте ги в задната част на хладилника, където температурата - най-постоянна.

- Не поставяйте млякото във вратата на хладилника, защото там е по-топло и се отваря често.

- Сирената е добре да се увиват във восъчна хартия, за да дишат и да не мухлясват.

4. Сухи храни и консерви - тъмно и сухо място

Храни като брашно, ориз, макарони, ядки и консерви:

- Съхранявайте в сух шкаф далеч от топлина и влага.

- Използвайте буркани или кутии с капак, за да предпазите съдържанието.

- Проверявайте редовно срока на годност - особено при по-рядко използвани продукти.

5. Замразяване - най-добрият съюзник при продължително съхранение

Много продукти могат да бъдат замразени:

- Разделяйте месото на порции и използвайте етикети, за да записвате датата.

- Нарежете плодове и зеленчуци преди замразяване - подходящи са за шейкове, супи или готвене.

- Хлябът също може да се замразява -  отделни филийки се размразяват лесно при нужда.

Бонус съвет: Организирайте хладилника умно

- Използвайте кутии, етажерки и етикети, за да намирате всичко лесно.

- Спазвайте принципа „Използвай първо това, което вече имаш“.

- Почистването веднъж седмично помага за свежестта и хигиената.

Заключение

С малко внимание и правилни навици можем да удължим живота на храната у дома и да извлечем максимума от всяка покупка. В Оги Маркет вярваме, че доброто пазаруване върви ръка за ръка с отговорното съхранение. Разгледайте нашите свежи предложения и съхранявайте продуктите си с грижа – те ще ви се отблагодарят с вкус и качество!