Отглеждането на пресни подправки у дома е не само удовлетворяващо, но и изключително полезно. Свежите подправки добавят неповторим аромат и вкус към ястията и същевременно предлагат множество здравословни ползи. 

Независимо дали разполагате с просторна градина или само с малък прозоречен перваз, можете да създадете своя малък зелен рай. Ето и няколко съвета от специалистите на Оги Маркет.

Избор на подходящи подправки

Първата стъпка е да изберете кои зеленчуци и пресни подправки искате да отглеждате. Някои от най-популярните и лесни за отглеждане подправки включват босилек, магданоз, мента, розмарин, мащерка, риган и копър. Тези подправки са не само ароматни и вкусни, но и сравнително непретенциозни.

Подготовка на мястото за отглеждане

Мястото, където ще отглеждате подправките си, е важно. Повечето изискват много слънчева светлина – поне 6 часа дневно. Затова най-добрият избор е прозорец с южно или западно изложение. Ако нямате, можете да използвате и изкуствено осветление – LED лампи, специално проектирани за растения.

Избор на подходящи саксии

Саксиите, в които ще отглеждате подправките си, трябва да са с достатъчна дълбочина, за да могат корените да се развиват свободно. Обикновено приспособления с дълбочина от 15-20 см. са достатъчни. Уверете се, че имат дренажни отвори, за да се избегне задържането на вода, което може да доведе до гниене на корените.

Подготовка на почвата

Използвайте висококачествена почва за саксии, която осигурява добър дренаж и е богата на хранителни вещества. Можете да добавите и малко перлит или пясък, за да подобрите оттичането на водата. Някои подправки като розмарин и мащерка предпочитат по-бедна почва, докато други като босилек и магданоз обичат по-богата на хранителни вещества почва.

Засаждане на семена или разсад

Започнете със семена или разсад. Ако изберете семена, следвайте инструкциите на опаковката за дълбочината на засяване и разстоянието между тях. Разсадът, от друга страна, е по-лесен начин да започнете, тъй като те вече са пораснали и имат по-голям шанс за успешно установяване и развитие.

Поливане и грижи

Подправките обикновено изискват редовно, но умерено поливане. Почвата трябва да бъде влажна, но не и подгизнала. Най-добре е да поливате сутрин, за да имат растенията време да изсъхнат преди вечерта. Важно е също да се уверите, че водата се оттича добре, за да избегнете задържането на влага.

Подхранване

Въпреки че пресните подправки не са много взискателни за отглеждане, и те биха се възползвали от допълнително подхранване. Използвайте органичен или течен тор, разреден до половината от препоръчаната доза, на всеки 4-6 седмици. Така растенията ще растат далеч по-здрави и видимо по-силни.

Рязане и събиране на реколтата

Правилното рязане е ключово за поддържане на здрави растения. Винаги използвайте остри ножици или нож, за да избегнете нараняване на растението. За подправки като босилек и мента, редовното прищипване на връхчетата ще насърчи по-гъсто разклоняване. За дървесни подправки като розмарин и мащерка, отрязвайте младите, нежни връхчета.

Защита от вредители и болести

Дори и в домашни условия, подправките могат да бъдат атакувани от вредители и болести. Следете редовно за признаци като пожълтяване на листата, наличие на насекоми или плесен. При нужда използвайте натурални средства за борба с вредителите като сапунен разтвор или масло от нийм.