Млечните продукти са не само ежедневна част от менюто на милиарди хора, но и индустрия с изключителна стойност, обогатена с културно наследство и научни иновации.
Затова специалистите от Оги Маркет си поставиха за цел да ви запознаят с няколко любопитни факта за млечните продукти в световен мащаб, които да ви запознаят в още повече детайли с едни от най-предпочитаните типове храни на нашата трапеза.
Добре познатият в България кашкавал всъщност е популярен в целия свят
Кашкавалът, често наричан „жълтото сирене“ в Източна Европа, е един от най-разпознаваемите млечни продукти в света. За разлика от други сирена, той се произвежда чрез метода “паста филата” (разтягане на тесто), който му придава уникална текстура и аромат. Той е изключително подходящ за готвене, топене и печене, което го прави фаворит в кухни от Балканите до Близкия изток. В последните години кашкавалът добива популярност и на пазари като САЩ и Азия, където се цени заради автентичността си.
Знаете ли, че името му идва от турската дума "кашкъ", което означава "сух"? Това е така, защото традиционният кашкавал се получава чрез осоляване и сушене на сирене.
Млякото е един от най-старите търгувани продукти
Млякото е едно от най-старите консумирани от хората хранителни продукти. Доказателства за неговата употреба датират отпреди 10 000 години, когато хората започват да опитомяват животни. То е било една от първите стоки в историята на човечеството, търгувана още от древни времена. Днес млякото се произвежда в големи количества по целия свят, като Индия и САЩ са сред най-големите производители.
Ферментиралите млечни продукти се считат за супер храни
Ферментиралите млечни продукти като киселото мляко, кефир и айрян не само са богати на пробиотици, но са и изключително популярни по цял свят. Те се считат за важни за доброто храносмилане и здравето на чревната микрофлора. В маркетинга често ги представят като „супер храни“, защото отговарят на нарастващото търсене на здравословно и функционално меню. Япония, Южна Корея и дори държави като Турция, където айрянът е традиционен, са сред най-големите консуматори на ферментирали млечни продукти.
В Швейцария съществува закон за съхранение на сиренето ементал
Швейцария е известна със своите традиции в производството на сирене, а ементалът, със своя характерен външен вид и наситен вкус, е едно от най-разпознаваемите сирена в света. Швейцарците обаче не спират дотук – държавата налага строги закони за стандартизация на продуктите, свързани с националната кухня. Например, съществува закон, според който ементалът трябва да отлежава поне 4 месеца и да се произвежда само от краве мляко без никакви добавки.
Лактозната непоносимост оказва влияние и променя индустрията
Лактозната непоносимост засяга около 65% от възрастното население в света, като най-висок процент се наблюдава в Азия и Африка. Статистиката стимулира индустрията да развива продукти без лактоза, които вече заемат сериозен дял от пазара. Растителните алтернативи и преработените млечни продукти са не просто нишов сегмент, а растяща пазарна категория с глобално значение, която тепърва предстои да се развива.
Млечните продукти са неизменна част от нашата диета и култура. Те не само предоставят хранителни вещества, които са важни за нашето здраве, но и играят важна роля в кулинарното наследство на различни региони и формират сериозен пазарен дял в глобалната хранително-вкусова промишленост.
Остави коментар