Въпросите, свързани с околната среда, набират все по-голяма популярност в ежедневието ни. Обикновено нагласата е да мислим, че подобряването на екологичните показатели не е в нашите ръце, но това не е съвсем така.

Голямата промяна се крие в малките стъпки. Затова и ние от ОГИ Маркет решихме да припомним няколко начина за опазване на природните ни богатства чрез оптимизиране на ежедневни дейности като прането. Освен да пестите гориво, като пазарувате всички необходими консумативи онлайн, можем да дадем и още няколко битови препоръки за устойчивост.

Заложете на правилните екологични перилни препарати 

Основата на екологичното пране е изградена върху избора на перилен препарат, който е в съответствие с всички разпоредби за опазване на околната среда. Традиционните перилни препарати често съдържат набор от химикали и добавки, които потенциално увреждат и замърсяват природата. 

Вместо тях селектирайте иновативни перилни препарати, обозначени като биоразградими, които често са на растителна основа или без синтетични аромати и оцветители. Подобни опции не само минимизират вредата върху водните екосистеми, но и намаляват риска от проява на чувствителност на кожата, причинена от химически остатъци върху дрехите.

Използвайте по-студена вода

Прането с гореща вода не само консумира повече енергия, но и ускорява избледняването на цвета и износването на дрехите ви. Като преминете към пране на по-ниска температура, значително намаляте консумацията на енергия и удължавате живота на вашите дрехи. Модерните перилни препарати са адаптирани към тази необходимост и осигуряват ефективно почистване на дрехи дори и при тези условия, така че разлика в крайния резултат няма да има.

Пълнете пералнята на максималния обем, указан от производителя

Пускането на пералня с частично зареждане от дрехи и полупразни ходове не само губи вода и енергия, но и увеличава неоправдано честотата на използване, съответно консумацията на перилни препарати. За да оптимизирате стандартното си пране, изчакайте до запълване на обема, преди да стартирате машината. Тази проста настройка не само минимизира загубата на ресурси, но и намалява цялостното негативно въздействие върху околната среда.

Използвайте по-малко перилен препарат

В обсесията си към по-чисти дрехи е лесно да попаднем в капана на идеята за влагане на повече перилен препарат от необходимото. Както е казал Мечо Пух: “Колкото повече, толкова повече”. Въпреки това, излишъкът най-често води само до остатъци в дрехите и водопроводните пътища. Следвайте инструкциите на производителя за препоръчителните количества перилен препарат въз основа на размера на товара и нивото на замърсяване. Използването на правилното количество гарантира ефективно почистване с малко отпадък.

Изберете енергийноефективни перални машини

Ако търсите нова пералня, препоръчително е да заложите на енергийноефективен модел. Машините от този тип използват по-малко вода и енергия на едно зареждане, което в крайна сметка намалява отрицателния ефект върху околната среда. Те често изискват и по-малко перилен препарат, което допълнително допринася за подобрената екологичност на процеса.

Възприемането на екологичните практики за пране предлага осезаем начин за положителен принос в посока решаване проблемите на околната среда. Изборът на правилния перилен препарат е само началото. Чрез пране със студена вода, пране на пълен обем, използване на подходящо количество перилен препарат и качествени уреди, вие ежедневно създавате полза както за планетата, така и за вашето домакинство.