Изготвянето на правилно и балансирано меню за децата си е цяло изкуство. А ако и стане бързо и оптимизирано откъм време, то значи сме били свидетели на чудо, дори и да не го осъзнаваме.

За да ви помогнем да се справите отлично и в двата аспекта, ние от ОГИ Маркет ви предлагаме 5 вида ядки, полезни за деца, които можете да откриете в раздела ни “Ядки и сушени плодове”, както и да ги поръчате онлайн, само с няколко клика. Здравословно, лесно, ефективно.

Орехи

Орехите за наше щастие са широко разпространени по нашите географски ширини, следователно лесни за набавяне. От здравословна гледна точка те са добър източник на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето и развитието на мозъка. Също така осигуряват протеини, фибри, антиоксиданти и минерали като манган и мед. 

Включването на орехи в хранителния режим на детето може да помогне за оптимално поддържане на когнитивни функции и цялостното духовно благосъстояние.

Кашу 

Кашуто е ядка с мек, приятен вкус, която е богата на здравословни мазнини, протеини и минерали като цинк и магнезий. То осигурява значителна част от необходимата дневна доза витамин Е и антиоксиданти. 

Кашуто неусетно ще се превърне в любимата ви питателна закуска за деца, насърчавайки здравословния растеж, поддържайки имунната функция и допринасяйки за наличие на здрави кости.

Фъстъци

Технически фъстъците са бобови растения, но обикновено биват категоризирани като ядки поради сходния им хранителен профил. Те са богати на протеини, здравословни мазнини, фибри, различни витамини и минерали. 

Фъстъците са източник на ресвератрол - мощен антиоксидант, свързан със здравето на сърцето. Ако децата не ги възприемат в чистата им форма, можете да заложите на алтернативни продукти като фъстъчено масло например.

Лешници

Лешниците са богати на хранителни вещества ядки, като са добър източник на здравословни мазнини, фибри, витамин Е и минерали например магнезий и калий. Последните ги правят особено полезни за правилното развитие на костите и зъбите.

Лешниците се характеризират с множество сърдечно-съдови ползи, поддържат здравето на мозъка, като редовното им приемане допринася за цялостния баланс на хранителни вещества при децата.

Бразилски орех

Бразилските орехи са известни с високото си съдържание на селен, осигуряващ важен минерал, който допринася за правилната имунна функция, здравето на щитовидната жлеза и антиоксидантната защита на организма. 

Антиоксидантите помагат за неутрализирането на вредните свободни радикали в тялото, като намаляват риска от хронични заболявания и поддържат цялостното клетъчно здраве. Чрез намаляване на оксидативния стрес, бразилските орехи могат да помогнат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и спад в когнитивните способности.

Бразилските орехи също така съдържат здравословни мазнини, протеини и фибри. Могат да се консумират умерено като част от ежедневния прием на ядки от детето.

И въпреки всички хубави качества и полезни свойства на ядките за децата, не забравяйте, че именно те са едни от най-честите алергени. Въвеждайте ги постепенно, в малки количества, съобразно възрастта на човека, без да пренасищате. Затова бъдете внимателни и следете за всякакви появи на необичайна чувствителност, неприсъщи до този момент. В случай че имате нужда от персонална консултация или индивидуално меню, най-добре се консултирайте със здравен специалист или диетолог.