Единият ресурс, който ние, хората, започваме все по-осезаемо да ценим, това е времето. И често се въздържаме от съмнителната привилегия да го прекарваме по опашки в хранителни магазини, а предпочитаме да оптимизираме ежедневието си и да делегираме на професионалисти да свършат тази работа вместо нас. 

За целта просто трябва да знаем какво искаме и да го добавим към потребителската си кошница, заедно с адрес и подходящ час за доставка. В случай че нямате особени идеи за здравословни гозби, няма повод за тревога.

Ние от ОГИ Маркет ви представяме 5 изненадващо полезни за човешкия организъм храни, които обаче не са популярна съставка в ежедневното ни меню. И не, не очаквайте стандартните десерти и млечни напитки или пък тесто и хлебни изделия. Нека заедно да проследим кои всъщност са протеините, въглехидратите и мазнините, които си заслужава да присъстват по-често на трапезата ни.

Сьомга

Сьомгата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, висококачествен протеин и витамин D. Първите играят решаваща роля за мозъчната функция и здравето на сърцето, като в допълнение имат противовъзпалителни свойства и могат да намалят риска от хронични заболявания. Протеинът в сьомгата подпомага растежа и възстановяването на мускулите, а витамин D допринася за здравето на костите и имунната функция.

Спанак

Спанакът е листен зеленчук, богат на полезни хранителни вещества. Съдържа в изобилие витамини А, С и К, както и на фолат, желязо и калций. Неслучайно Попай Моряка го е припознал за основна храна, която му дава сила и енергия.

Витамин А е от съществено значение за зрението и имунната функция, докато витамин С действа като антиоксидант и подпомага синтеза на колаген. Витамин К е важен за съсирването на кръвта, а фолатът има участие в клетъчното делене и синтеза на ДНК. Желязото е необходимо за преноса на кислород, а калцият помага за здрави кости и зъби.

Киноа

Киноата е подобно на зърно семе, което е много питателно и не съдържа глутен. Включва в състава си всички основни аминокиселини, необходими на тялото. Киноата също е отличен източник на сложни въглехидрати, диетични фибри и минерали като магнезий, манган и фосфор. Осигурява енергия, насърчава здравословното храносмилане и поддържа здравето на костите.

Боровинки 

Боровинките са богати на хранителни вещества плодове, които предлагат редица ползи за здравето. Те са пълни с антиоксиданти, включително антоцианини, които помагат за защитата на тялото срещу оксидативен стрес и възпаление. 

Боровинките също са добър източник на диетични фибри, витамини С и К и манган. Тези хранителни вещества поддържат здравето на сърцето, мозъчната функция и здравата имунна система. Освен това съдържанието на фибри подпомага храносмилането и регулира нивата на кръвната захар.

Бадеми

Бадемите са питателна ядка, която носи различни ползи за здравето. Те са отличен източник на здравословни мазнини, включително омега-3 мастни киселини, които са полезни за правилната работа на сърцето. Бадемите също са богати на витамин Е - антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждане. Освен това те осигуряват фибри, протеини и минерали като магнезий и калций. Похапването на бадеми може да помогне за контролиране на апетита, да поддържа мозъчната функция и да насърчи здравето на костите.