Проста техника като поддържането на разнообразни кулинарни заготовки в дома може да направи готвенето далеч по-лесно и вдъхновяващо в ежедневен план. Освен основните продукти, има някои продукти, които са база на редица продукти и са лесни за интеграция в каквото и да е меню. 

Затова и ние от Оги Маркет решихме да дадем примери за някои безценни вида кулинарни заготовки като сухари, блатове и бишкоти, които трябва винаги да имаме налични в дома си.

Сухари

Сухарите се явяват недооценено кулинарно съкровище с неограничени приложения в света на готвенето. Най-очевидната им роля е като основен компонент в изработката на крутони и панирани ястия, който допринася с допълнителна текстура и по-наситен вкус на салати, супи и пържени ястия. В същото време, сухарите са неизменна част от рецептите за месни и зеленчукови комбинации, придавайки стабилност и абсорбиращи излишната влага. 

Извън света на солените храни, сухарите се превръщат в основен материал за сладки творения - от торти до вкусни тарталетки. Техните качества като абсорбатор на влага и запазващ формата компонент ги правят важен акцент в кулинарията.

Блатове

Блатовете също са важен елемент в различните сфери на готвенето, предоставяйки безкрайни възможности за творчество в кухнята. Те служат като основа за торти, пайове и десерти, внасяйки баланс във всяко ястие. Изборът на различни видове блатове като шоколадови, бисквитени или пълнозърнести предоставя възможност за персонализация и създаване на различни вкусове и текстури в един десерт. 

Блатовете могат също така да се използват за приготвяне на сладки и солени пайове. В съчетание със сметана, крем или плодово пюре, блатовете се превръщат в основен елемент на изискани торти и десерти, придавайки им неповторим вкус и визия. Тяхната универсалност и способността им да придадат форма и вкус правят блатовете неотменна част от кулинарния репертоар.

Бишкоти

Бишкотите се използват за направата на редица сладки ястия. Те вземат участие като основен компонент в класическия тирамису, поглъщайки влагата от кремата и кафето, по този начин създавайки идеалната хармония на вкусове. В допълнение, те могат да бъдат използвани за подслаждане на редица меки кремове и сладкиши, като добавят не само текстура, но и нежен аромат. 

Бишкотите станаха популярни и в диетичната култура като заместник на обикновените сладки изделия, благодарение на по-ниското си съдържание на мазнини. С тях можем да създадем неотразими десерти като трюфели или чийзкейк. Техните приложения са многобройни, правейки ги неотменна част от репертоара на всеки шеф готвач и любител на сладкишите.

Тестени кори

Тестените кори са универсална и вкусна база както за сладки, така и солени ястия. В света на сладкарството, тестените кори се използват за създаване на класически десерти като баклава, пайове с плодове или сладкиш със слой от крем и ядки. Съчетанието на хрупкавата текстура на тестото с различни пълнежи предоставя неповторим вкусов опит. 

От друга страна, тестените кори могат да бъдат използвани за приготвяне на вкусни солени ястия като незаменимата баница, пити, руло с плънка от зеленчуци и сирена или пай с пилешко филе. Тяхното удобство и гъвкавост ги правят неизменна част от кулинарните експерименти и ги превръщат в основен ингредиент при приготвянето на различни ястия в кухнята.