Българската кухня отдавна е повод за национална гордост и е доказано, че допринася за привличането на все повече туристи. Освен с културния и исторически туризъм, модерните заведения и развлечения, можем да впечатлим чуждестранните си гости и с традиционни български гозби, включени в ежедневното меню.

Съвети за перфектни кулинарни резултати

На първо място, изберете качествените български продукти пред вносните стоки. Насочете се към плодове и зеленчуци, отрасли на наша територия, както и местни млека, месни продукти, напитки. Към днешна дата е напълно възможно да ги поръчате и получите онлайн за изключително кратко време от съответните сертифицирани магазини, а процесът е изключително лесен и изисква просто въвеждане на данни за доставка и плащане.

Второ, придържайте се към класическите локални рецепти, като си позволявате само леки вариации спрямо предпочитанията си. Така ще се доближите максимално до автентичния вкус на родните ястия, който нашите прадеди са успели да постигнат преди десетки и стотици години. 

И накрая, дори и да не сте най-опитния кулинар, гответе с отношение и любов към храната и традициите. Това е тайната съставка на всяка българска гозба, която ще направи вкуса ѝ незабравим. А нашите лични фаворити сред добре познатите родни кулинарни вдъхновения, както и тайните съставки за тяхното съвършено приготвяне, можете да прочетете в следващите редове.

10 български ястия, които всеки чужденец трябва да опита

Баница

Няма нищо по-вкусно от традиционна българска баница с домашно сирене или като алтернатива - някоя от вариациите ѝ със спанак, зеле, тиква или други характерни за българската кухня съставки.

Таратор

Освежаващото лятно ястие се приготвя от кисело мляко, краставици, вода, копър, орехи, олио и сол, но в зависимост от региона на страната, съставките могат да се различават.

Мешана скара

Никой не може да остане безразличен към родните кебапчета и кюфтета, приготвени от истинско месо и опечени на сач, жар или дори обикновен грил. Мнозина чужденци споделят, че в комбинация с истинско българско вино, това е най-хубавото нещо, което са яли някога.

Сарми

Постни или месни, лозови или зелеви, добре приготвените и старателно овкусени с подходящи подправки сарми са звездата на всяка трапеза.

Шопска салата

Комбинацията от нарязани домати, краставици, чушки, лук и сирене с подходящ дресинг е вълшебна и характерна за цялата територия на България и днес присъства на почти всички обеди и вечери.

Шкембе чорба

Специфичното ястие, приготвено от агнешко шкембе, не е за всеки вкус, но пък определено има таланта да впечатлява аудиторията.

Кисело мляко

Българското кисело мляко е уникално, няма спор. Никой не може да остане безразличен към вкуса му.

Мусака

Мусаката е друго традиционно ястие, приготвяно от картофи, кайма, подправки и заливка, което се харесва и запомня както от свои, така и от чужди.

Туршия

Туршията е любимо зимно предястие от мариновани зеленчуци, традиционно консумирано при невъзможността да се набавят пресни съставки за шопска салата.

Лютеница

Лютеницата е идеалната “разядка”, която да консервираме и използваме за мазане на тестени изделия или като гарнитура на мешаната скара. Работи безотказно.

Какво е вашето мнение? Пропускаме ли българско ястие, което задължително трябва да бъде включено в менюто на нашите чуждестранни гости? Споделете ни. А междувременно си намажете филийка мек домашен хляб с лютеница. Ей така, без повод. Подарете си топлина, вдъхновение и едно кратко връщане към корените и уюта на нашите традиции.